Katalog produktów

Dr. Jacob's

dr jacobs katalog

Witamina K2

Witamina K2 Dr Jacobs.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
ilość szt.
Zyskujesz 45 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Dr. Jacob's Medical GmbH
Kod produktu: WK

Opis

Witamina K2

K2 w formie menachinonu-7 (MK-7; MenaQ-7) uzyskiwanego z olejków eterycznych

suplement diety

krople 20 ml po 20 μg witaminy K2 (MK-7) w kropli*

75 - 300 porcji

Promocja w tym miesiącu: -15%!

* 20 μg (mikrogram) to 26,5% zalecanego dziennego spożycia

 

KOD EAN: 4041246500875

KOD BLOZ 7: 3159961

 

Witamina K2, czyste MK-7 z olejków eterycznych!

Witamina K2 Dr. Jacob's jest szczególna, gdyż uzyskujemy ją z olejków eterycznych. To zapewnia najwyższą ilość czystego menachinonu-7 (MK-7), jego świetną przyswajalność, bioaktywność oraz brak alergenów sojowych (więcej na końcu opisu).

 

Witamina K2 ma naukowo udowodniony korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:

  • dla prawidłowej krzepliwości krwi,
  • dla utrzymania zdrowych kości.

Efekty nadmiernej podaży witaminy K – jak do tej pory nie zaobserwowano.

 

Witamina K2 wraz z witaminą D3 współdziała w tworzeniu i utrzymaniu zdrowych, mocnych kości i zębów. Dlatego też polecamy przyjmowanie Witaminy K2 razem z produktem Witamina słońca D3 Dr. Jacob's.

Witamina K2 w formie menachinonu-7 (MK-7) jest szczególnie dobrze przyswajalna i ma długi okres stabilnego trwania.

Witamina K2 Dr Jacobs

Olej MCT

W produktach Dr. Jacob’s z witaminami A, D, E i K w płynie stosujemy frakcję kwasów tłuszczowych MCT, pozyskiwaną z oleju kokosowego. W przeciwieństwie do samego oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, które, jako produkt spożywczy, nie są korzystne dla zdrowia, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych oraz dietetycznych, z których wiele jest potwierdzona naukowo. Jedną z nich jest to, że MCT nie wpływa negatywnie na profil lipidowy krwi i nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
 
Zastosowanie MCT ma bardzo korzystny wpływ na trwałość witamin rozpuszczonych w tym oleju. W porównaniu z innymi olejami, MCT ma także znacznie większą odporność na jełczenie. Dzięki temu witaminy Dr. Jacob’s mogą mieć maksymalny dopuszczalny termin przydatności do spożycia (2 lata) i zachowują świeżość długo od momentu pierwszego otwarcia buteleczki (6 miesięcy). Olej MCT nie ma smaku, co jest ważne w przypadku podawania witamin małym dzieciom.

 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia i sposób użycia:

  • osoby dorosłe: 6 kropli,
  • młodzież do 18 roku życia: 4 krople,
  • dzieci do 13 roku życia: 2 krople.

Produkt, po konsultacji z lekarzem, można podawać także niemowlętom oraz dzieciom do 18 miesiąca życia: kropla.

Uwaga: Produkt nie powinien być spożywany przez osoby przyjmujące środki przeciwzakrzepowe zawierające antagonistów witaminy K (np. warfaryna i acenokumarol). Osoby takie powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!

Zakraplać wprost do jamy ustnej lub podawać na łyżeczce.

Zawartość bioaktywnej witaminy E może u niektórych osób powodować nieznaczne poczucie "drapania" w gardle.

 

Składniki: olej MCT (z kokosa) (94%), przeciwutleniacz: ekstrakt bogaty w tokoferol (naturalna witamina E),  witamina K2 (all-trans menachinon).

 

Witamina K2 Dr Jacobs tabela

 

.
Zalecane  dzienne spożycie witaminy K

Wiek Zalecane  dzienne spożycie witaminy K
Dzieci poniżej 12 miesiąca 4-10 μg
Dzieci (od 1 do lat 13) 15-50 μg
Młodzież i dorośli 60-80 μg
Kobiety w ciąży i karmiące 60 μg


Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci, w temp. 6-25°C z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.  

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne. 

 

 

Sposoby pozyskiwania MK7:

z fermentacji soi lub z olejków eterycznych

 

Istnieją dwa sposoby pozyskiwania witaminy K2 – w procesie fermentacji soi lub z roślinnych olejków eterycznych.

Fermentacja soi

Przy produkcji witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele substancji ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub mają formy cis (nie są biodostępne). Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji.

Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym ekstrakcie mogą znajdować się także jej alergeny. Niestety często nie jest też podana informacja, czy użyta soja jest modyfikowana genetycznie. Witamina K2 uzyskiwana w ten sposób jest określana przez producentów: „z natto”, „z fermentacji soi”, itp.

 

Pozyskiwanie z roślinnych olejków eterycznych

Metoda pozyskiwania czystego K2 MK-7 z olejków eterycznych została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr Inger'a Reidun'a Aukrust'a i jego zespół. Znaleźli oni sposób wytwarzania czystej postaci all-trans MK-7 (menachinon-7, MenaQ-7) witaminy K2 z naturalnych roślinnych olejków eterycznych: geraniolu* i farnezolu**, w ściśle kontrolowanym procesie syntezy organicznej (synteza oznacza proces łączenia, nie mylić z syntetyczny - sztuczny).

Istnieją dwa rodzaje postaci molekuł witaminy K2 – cis i trans. Formy cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny. Większość z produktów z witaminą K2 dostępnych na rynku pochodzi z procesu fermentacji i zawiera K2 w formach cis oraz trans.

Zaletą metody pozyskiwania K2 z olejków eterycznych jest to, że uzyskiwana jest tylko witamina K2 w czystej, najlepszej i w pełni biodostępnej*** postaci MK-7. I taka forma jest w produktach Dr. Jacob's.

Ponieważ w procesie tym nie jest używana soja, unika się także ewentualnych zanieczyszczeń GMO oraz uzyskuje produkt bezpieczny dla alergików.

*Geraniolorganiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Uzyskuje się go z olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.

**Farnezolorganiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego oraz akacjowego. Otrzymuje się go z olejków kwiatu lipy. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjno–kosmetycznym

***Biodostępność (dostępność biologiczna)określa stopień wchłaniania substancji, jaka dostaje się do krążenia i jest faktycznie wykorzystana przez organizm.

 

Więcej informacji w broszurce

Witaminy Dr Jacobs

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl